torstai 30. toukokuuta 2013

kesä on täällä!

Voi pojat, nyt on kesä ja kaikkialla on niin paljon ihmeteltävää ja tutkittavaa... Muutamassa päivässä luonnossa tapahtuu ihmeitä. Malttamattomana jo keväällä surin tulppaanieni perään, mutta ei hätää ne kukkii kaikki komeesti nyt. Ukkolaukkakin on niin komea. Välillä harmittaa, kun ei omaa pihaa ehdi hoitamaan ja laittamaan. Iso kivikasa odottaa takapihalla hetkeä jolloin aikaa löytyy. Sinne rakentuu kivi muuria luonnonkivistä.
Omenapuu kukkii niin mahtavasti, tyttäreni kysyi kauhistuneena "tuleeko noista kaikista kukista omenoita?"
pelto kauneimmillaan...
Paavo on päässyt ulkoilemaan.
Juhannusruusu Rosa spinosissima. Nuppuja on jo paljon.
Ukkolaukka Allium hollandicum.
Kalliokielo Polygonatum multiflorum x odoratum.
Kauniit prinsess-tulppaanit kukkii auringon lämmittäessä.


Tahdon jakaa teille lempiruokieni reseptit. Paahdetut uunikasvikset sopivat lisäkkeeksi tai pääruoaksi, kuten usein minun lautasella.

Paahdetut uunikasvikset
Porkkanaa
palsternakkaa
lanttua
paprikaa
ja sipulia

Määrän voi itse arvioida syöjien mukaan
(extraa kannattaa varata, koska nää maistuu hyvälle seuraavanakin päivänä)

Rypsiöljyä, ripaus suolaa ja sokeria (tai hunajaa) pippuria ja timjamia maun mukaan...

Kasvikset pilkotaan samankokoisiksi paloiksi ja laitetaan uunivuokaan, öljyä vähän kiilloksi ja mausteet sekaan. Koko komeus uuniin 200 asteeseen noin tunniksi (riippuu kasvisten koosta)

Aah, nam... hyvää on!

Paahdetut uunikasvikset


Kana-feta-salaatti   

erilasia salaatteja esim. friseesalaatti, rucola
tomaatti
kurkku
punasipuli
Kypsennettyä pintamaustettua broileria
ja fetaa

Nam!

Tänään oli tätä herkkua ruoaksi!
                                      
Päivät täyttyvät puutarhan töistä, ihanaa kun asiakkaita on käynyt valtavasti. Kukkaloistoa on vielä tovin puutarhalla ja pian päästään lomalle ja rakentamaan kivimuuria :) muutama muukin työ odottaa sitä hetkeä, että olisi aikaa!

Auringon päivettämä
rouva Puutarha
                                      

Blogi ja Rouva Puutarha pääsi paikallislehteen

Tässä juttu Nokian Uutista 24.5.2013. Toimittaja ja kuvaaja Jaana Hyyryläinen

Rouva Puutarha kokkaa ja bloggaa                       

Isoäiti sen parhaiten tiesi, kun näki kukkakimppuja keräilleessä pikkutytössä tulevan kukkakauppiaan
Käsien työntäminen multaan rauhoittaa. Onni puhkeaa keväällä, kun ensimmäiset istutukset nostavat päätään mullasta. Sydän täyttyy onnistumisen ilosta, jos omat kokeilut jaksavat kasvaa ja kukoistaa.

Hoitoala on Susanna Isopahkalan tulevaisuus. Tosin pian ihmiset vaihtuvat kukkiin ja kasveihin, kun lähihoitajan ammatin aikoinaan opiskellut Isopahkala valmistuu syksyllä puutarhuriksi.
Autteleminen appivanhempien puutarhalla Siurossa vei lopulta Kangasalan tytön mennessään. Kuin huomaamatta työhön uppoutui, innostui ja rakastui.
– Rakastan värejä ja visuaalisuutta, ja kukkien kanssa touhuaminen on terapiaa. On ihanaa puuhailla täällä kaikessa rauhassa, kun lapset ovat lähteneet kouluun, Isopahkala hymyilee.
Iso-Pahkalan puutarha on monelle siurolaiselle ja muillekin tuttu, sillä Iiris ja Esko Iso-Pahkala ovat pitäneet puutarhaansa Siurossa jo yli 30 vuotta.
Asiakkaista on tullut tuttuja myös Susanna Isopahkalalle, ja hän odottaa aina innolla alkukesän mukanaan tuomia tuttuja kasvoja. Kukkien valitsemisen lomassa vaihdetaan sitten kuulumiset ja kerrotaan terveiset.

Asiakaspalvelu on Isopahkalalle yksi kesän kohokohdista.
On ilo neuvoa ja olla avuksi niin sommitelmien suunnittelussa kuin kukkien hoitamisessakin.
Ammattitaidolle on kysyntää, kun asiakas saapuu oman ruukun tai parvekelaatikon kanssa kysymään, mitä siihen kannattaisi laittaa, mikä sopisi kenenkin tyyliin ja kotiin.
Isopahkala itse pitää raikkaista väreistä. Viherkasveillakin saa näyttävyyttä kesäpenkkiin, ja yrttejä voi kasvattaa vaikka parvekkeella. Värinokkoset hehkuvat purppuran, keltaisen ja vihreän eri sävyissä, laventelia ja oliiviyrttiä koskettaessa tarttuu sormiin herkullinen tuoksu.

Viheralan koulutusohjelmasta puutarhuriksi valmistuminen vaatii muutakin kuin kasvien istutustaitoa ja tieteellisten nimien osaamista. Isopahkala nauraa tarttuvansa mielellään äijienhommiin, kuten maanrakennukseen, traktorin rattiin tai kivetysten tekoon.
Kivistä hän onkin löytänyt uuden intohimon. Kivet innostavat häntä materiaalina, koska ne ovat niin kovia ja kauniita.

Intoa riittäisi omankin pihan laittamiseen. Aikaa vain saisi olla enemmän. Päivän täyttävät opiskelu ja kevätsesonki puutarhalla, vanhempainyhdistys, kyläyhdistys ja perhe.
Jos luppoaikaa jää, odottaa aina joku projekti. Vaikkapa vanhojen huonekalujen entisöinti, tai blogin kirjoitus.

Rouva Puutarhana hän kertoilee blogissa elämästään maalla, opinnoistaan ja puutarhan arjesta.
Blogin avulla Isopahkala haluaa antaa lukijoille vilauksen oikeasta elämästä. Blogista voi löytää ideoita, vinkkejä tai vain kesätunnelmaa. Hyvä tuuli välittyy väkisinkin, kauneuden ja harmonian keskellä on vaikea murjottaa.

Kuten ennenkin, Isopahkala aikoo nostaa aurinkotuolin ulos odottamaan. Vaikkei siihen itse ehtisikään, on siinä tilaa muiden istahtaa.


sunnuntai 19. toukokuuta 2013

rouva Puutarhan kahvitauko


Ruoanlaitto ja leipominen on minulle suuri intohimo. Siskoni kanssa kokkaamme ja leivomme usein yhdessä sekä vaihdamme reseptejä. 

Siitä lähtikin ajatus omaan pop up-kahvilaan. Ravintolapäivää vietettiin 18.5 ja meillä puutarhalla herkuteltiin juustokakun ja mansikkakastikkeen voimalla, vastaleivottua pullaa ja maailman parasta minttusuklaapiirakkaa unohtamatta. Muhkeat kolmioleivät veivät suurimman nälän pois. 

Kiitos siskolleni ja äidilleni avusta <3





Tästä mahtavasta päivästä jäi upeat muistot ja tämä otetaan perinteeksi... ensi vuonna uusiksi :)

Ensi viikko on taas koulun penkillä, mutta puutrahallamme apu olisi paikallaan. Tässä sitä taas keikutaan moneen suuntaan ja yritetään selvitä kaikesta parhaansa mukaan. Koulussa on valinnaisenaineen kivitöiden tunteja ja mielenkiinnolla odotan mitä tuleman pitää. 

Oikein mahtavaa viikkoa kaikille ja hymy huulille, kesä on täällä!!!!

Puuhakas ja väsynyt
rouva Puutarha