lauantai 28. huhtikuuta 2012

Siuro, kylistä ihanin!

Lenkkareiden pohjat kuluu kohta puhki, kun himoliikkujana juoksen tai kävelen pitkin kylää... Tänään kauniina kevät-iltana räpsin kuvia ihmeellisestä kotikylästäni. Lenkki venyi kummasti, kun kolusin ojan pohjia.
Olen asunut Siurossa vasta kolmisen vuotta, mieheni on kotoisin Siurosta ja asumme hänen kotitilalla. 
Siuron taajama-kyltit ovat saaneet aivan oman lisän.
Kuvaajakin on päässyt kuvaan :)

Tuttu lenkkeilijä?! 

Siuron historia on mielenkiintoinen ja olenkin lukenut varmaan kaikki aiheeseen liittyvät kirjat. Kivikaudelta alkaen on Siurossa asuttu. Kartanoiden tarinat tempaavat mukaan tälläisen romantikon. Kansalaissodan hurjat vaiheet koskettavat myös Siuroa. Täältä löydät Siuron historian lyhyesti kerrottuna.

Koski kuohuaa...
Siuronkoski on suosittu kalastuspaikka. Täältä saavat kalastuksesta kiinnostuneet lisätietoa. Erätulilla-ohjelma teki jutun Siuronkoskesta. Tunnelmallisen kosken rannalla on kuuluisa Koskibaari, kesäisin terassi terassi täyttyy lomailijoista, moottoripyöräilijöistä ja tietenkin kyläläisistä. Ensi kesän ykköslomakohde voisi siis olla retki Siuroon ja jätskit Koskibaarin terassilla.

Ystäväni ihana talo.
Siuro on täynnä kauniita ja vanhoja taloja. Monia remontoidaan parhaillaan, mikä on hieno asia. Vanhat talot ovat Siuron sydän, Siuroa on monesti verrattu Tampereen Pispalaan, kapeat tiet Siuron kalliolla näyttävät mahtavilta. Viime kesänä kävimme siskoni kanssa kesäyönä pyöräilemässä pitkin kapeita teitä ja näimme aivan uskomattomia maisemia.

Siuron koulu.
Kylän koulu on jatkuvasti Nokian kaupungin lakkautuslistalla tai jollain muulla mustalla listalla. Itselleni ja tietenkin lapsilleni tärkeän koulun puolustaminen on jo arkea, kaupungin talolla käydään jututtamassa päättäjiä kaupunginjohtajasta lähtien, paikallislehteen kirjoitetaan juttuja, adressiakin on kerätty... mutta palkitsevinta on olla lasten kanssa, järjestämme vanhempainyhdistyksenä discoja useamman kerran vuodessa. Teema mietitään aina tarkkaan, lapset ja aikuiset hassuttelevat yhdessä. Myyjäisiä ja kirpputoreja järjestetään myös. Rahallisesti vanhempainyhdistys tukee luokkien luokkaretkiä ja koulun yhteisiä retkiä,  sekä annamme palkintoja ja stipendejä koulun käyttöön.

Siurossa taistellaan monien kylien tapaan palveluista. Terveysasema saatiin jäämään Siuroon, mutta lääkäriä on vaikea saada tänne. Kylältä löytyviä palveluita ovat mm. pankki, apteekki, päiväkoti, koulu, terveysasema, Grilli Pia&Katja, pizzeria Diellza, osto-ja myyntiliike Vintiikki sekä monet kampaamot, kynsi-ja ripsihuoltamot.

Vanha aitta lenkkireitin varrelta.
Naapuri kartanon portti ja lehmuskuja.
Naapurin viljakuivuri.
Näihin maisemiin ei kyllästy koskaan, lenkillä pysähdyn aina  ihailemaan tätä maisemaa.
Kaunista!!
Ja lisää henkeä salpaavaa maisemaa, joskus poikkean tieltä metsään  istumaan kannon päälle ja  nautin hiljaisuudesta.
Metsäpuro on lasten suosikki paikka.
Ensimmäiset valkovuokot (Anemone nemorosa) bongattu.
Metsä oli sinisenään sinivuokkoja (Hepatica nobilis).
Mahtava mänty (Pinus sylvestris).
Idänsinililjoja (Skilla).
Oma koti, puutarha ja appivanhemmat mahtuvat samaan pihapiiriin. Työmatka on onneksi lyhyt. En vaihtaisi maalla asumista mistään hinnasta. Tämä on minun koti, tunnen sen sydämessäni.

Tila.
Kuran keskellä on kukkaloistoa.
Oma koti <3
Perennapenkistä nousee helmililjat (Muscari armeniacum).
Portailla uudet istutukset.
Orvokki (Viola), patjarikko (Saxifraga 'Peter Pan') ja kattomehitähti (Sempervivum tectorum)
Sammakkoprinssi patsastelee edelleen mukana.

Vapun viettoon suuntaa
Rouva Puutarha

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti