perjantai 22. helmikuuta 2013

Kuvia puhelimen kätköistä Puhelimen kuvagalleriaa läpi käydessä huomasin, etten ole jakanut teidän kanssa helmikuun ajatuksia :) Ajatukset harhailevat monessa paikassa... yhteen asiaan keskittyminen on vaikeeta. Koulu kuluttaa eniten, olemme koulullamme ensimmäinen ryhmä joka suorittaa tutkinnon vain näyttöinä ja kukaan ei tunnu täysin tietävän mitä tapahtuu ja koska. Luottavaisin mielin kevättä kohti mennään ja samoin syksyä, jolloin valmistun... toivottavasti!

Rannasta löytyi jo pajunkissoja.

Tällä hetkellä työn alla on taimistotehtävä, jossa minun tehtävänä on selvittää omenapuun (antonovka-lajikkeen) viljelykierto. Mielenkiintoista ja haastavaa, kun ammattikirjallisuutta ei ole paljoa saatavilla. Omenapuun varttamista tahtoisin päästä kokeilemaan, ehkä pitää aloittaa oma kokeilu ensi kesänä.
Toisena tehtävänä on tutustua kasvualustoihin, ja minun ryhmälläni on kasittelyssä hulevesialueet.  Hulevedeksi kutsutaan rakennetuilta alueilta poisjohdettavaa sade- ja sulamisvettä. Näitä vesiä syntyy erityisesti kaduilta, teiltä ja rakennusten katoilta muodostuvana pintavaluntana. Suomessa on alettu kiinnittää huomiota hulevesien käsittelyyn jo syntypaikallaan. Tällainen pyrkimys viivyttää ja imeyttää vesiä pieninä virtoina rakennetuilla alueilla luonnonmukaista imeytymistä ja hidasta kulkua jäljitellen saattaa olla ainoa keino estää sade- ja sulamisvesien aiheuttamia tulvia. Hulevesien luonnonmukaisen käsittelyn tutkimus- ja kehitystyötä on ollut jouduttamassa arviot ilmaston lämpenemisen myötä lisääntyvistä tulvista. Mukaansa tempaava aihe :)


Luonnon kasveja ei kannata hävittä suotta pihasta.

 Helmikuussa kävimme luokkakavereiden kanssa tutustumassa Viherpäiviin. Kaksi päivää luentoja ja tietoa, oli kyllä mielenkiintoista. Parhaiten mieleen jäi Lontoon olympiakylän/puiston esittely, jossa kerrottiin mistä oli lähdetty liikkeelle ja miten vuoteen 2030 mennessä alue on täysin muuttunut tavalliseksi asuinalueeksi. Muita mielenkiintoisia aiheita oli kuntta ja luonnonkasvien käyttö sekä kansipihat.

Unkarista oli tultu kertomaan green city-hankkeesta.


Ihanan raikas sitruuna-marenki piirakka
 Pieni harmillinen tapaus on myös päässyt käymään, kuten joka vuosi käy tähän aikaan... Yksi vuosi tulee ikää lisää, mutta tänä vuonna se aiheutti erityistä kauhistusta nimittäin pyöreitä vuosia tuli täytettyä, OMG! Kakkukahvit tarjosin perheelleni ja appivanhemmilleni, tarjolla oli herkullista sitruuna-marenkipiirakkaa ja savuporppiirikkaa... Nam!Savuporopiirakka:

Valmis piirakka pohja

täyte:
100g savuporo kuutioita
1-2 sipulia kuutioina
1-2 porkkanaa raastettuna
suolaa, pippuria, yrttejä
2,5 dl ruokakermaa
1 muna
150g juustoraastetta

Kauli piirakkataikina 25cm piirakkavuokaan ja esipaista 200 asteessa noin 10 minuuttia.
 Kuullota sipulit ja porkkanat pannulla, lisää joukkoon porokuutiot ja mausta. Levitä esipaistetun piirakkapohjan päälle, lisää juustoraaste ja ruokakerma-muna seos.
 Paista piirakka 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Yleisön pyynnöstä tässä tulee sitruuna-marenkipiirakan ohje

Sitruuna-marenkipiirakka

Pohja:
3 1/4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
175 g margariinia
1/2 dl vettä

Sekoita aineet keskenään ja esipaista pohjaa uunin alatasolla 200 asteessa n.15 minuuttia.
Tämä on niin helppo piirakka pohja, että käytän tätä monessa eri piirakassa!!

Täyte:
2 1/4 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1 3/4 dl vettä
1 dl (n. 2 kpl) sitruunamehua
1 sitruunankuorta raastettuna
5 keltuaista
50 g mrgariinia

Sekoita kattilassa sokeri, vehnäjauhot, vesi, sitruunanmehua ja sitruunan kuoret. 
Lisää joukkoon keltuiaiset ja margariini. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Levitä tahna heti piirakka pohjan päälle (itse teen tahnaa aina tuplamäärän :) ).

Marenki:
5 valkuaista
1 1/4 dl sokeria

Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi (tätäkin teen tupla-annoksen). Levitä piirakan päälle ja paista 200 asteessa n.5 minuuttia.
Anna jäähtyä hetki, mutta piirakka on syötävä heti, marenki ei kestä säilyttämistä. Voit tehdä piirakan valmiikis vaikka edellisenä päivänä ja lisää marenkin juuri ennen vieraiden tuloa ;)


♥  Onni ja Fanny   

Ajatuksia ja muistoja kokoo
rouva Puutarha
2 kommenttia:

  1. Onnitteluni ! Nam, pala tuota sitruunamarenkipiirakkaa :) Koulun aiheet kuulostavat mielenkiintoisilta, eivät ollenkaan tylsältä työltä, tsemppiä loppukeväälle !

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pivi!

    Kovasti tässä töitä paiskitaan koulun eteen ja pian alkaa oikeet työt omalla puutarhalla. Ensi viikolla tulee ensimmäiset taimet.

    VastaaPoista